Posted in Activiteiten.
Hot 0 favoured

Fata Morgana

Zaterdag 19 september j.l. hebben we kunnen genieten van een aantal lezingen en presentaties op de get-2-gether/kumpulan van SJiF met als thema: Fata Morgana.

Fata morgana is een luchtspiegeling. De dag was een oase van gezelligheid in Arabische sferen. Er is hiervoor gekozen omdat de Arabische wereld het offerfeest viert. Gezelligheid alom maar in die wereld  is de gezelligheid maar even. Er heerst verdriet en ellende door de oorlogen in o.a. Palestina en Syrië.

De eerste lezing werd gegeven door Sjeik Achmad Kasijo.

Sjeik Kasijo is imam en voorganger van djama'ah Ichwanul Muslimien in Haarlem, opgericht door wijlen Bapak Partoredjo. Sjeik Kasijo is afgestudeerd in Libië en is Islamoloog. In Nederland heeft hij zijn Masters behaald.  De titel Sjeik krijg je als je een islamitische geleerde bent.

Het offerfeest Idul Adaha of Bodoh Besar is het grootste feest en komt na idul fitre (bakhda).

Profeet Ibrahim heeft een bevel gekregen om zijn kind te offeren. Onderweg naar de plek waar hij zijn zoon moest offeren, kwamen de beproevingen. Zijn zoon zei hem dat hij moest doen wat hij moest doen. Echter de duivel probeerde hem verschillende keren van zijn pad te halen. Maar Ibrahim gooide iedere keer stenen om hem weg te jagen. Dat is nu nog een symbolische traditie. Tijdens de hadj (bedevaart) worden er in de stad Mina naar drie zuilen met stenen gegooid.

Toen Ibrahim een mes op de keel van zijn zoon had gezet verscheen aartsengel Gabriel die hem tegenhield. Hij had zijn opdracht vervuld. Namelijk gehoorzaamheid jegens zijn schepper, jegens Allah. Uiteindelijk werd er een ram geofferd. Toen ontstond de traditie om dieren te slachten voor het grote offerfeest. Het sociale aspect hieraan is dat door het slachten van dieren, mensen bij elkaar komen. Om elkaar te helpen bij het slachten. Het vlees wordt vervolgens verdeeld onder familie en behoeftigen. Hij sloot zijn verhaal af met de woorden dat je jezelf de vraag moet stellen hoe je een band kan scheppen met de Almachtige. En voor jezelf moet je op zoek gaan naar het antwoord.

Tot slot sprak hij de hoop uit dat dit een vervolg zal krijgen en we met elkaar kennis kunnen blijven delen en verkrijgen.

 

Jakiem Asmowidjojo,

Medeorganisator van het evenement NGUMPULKE BALUNG PISAH in Yogjakarta

heeft namens de studenten een bedankbrief voorgelezen waarin zij een ieder bedanken voor alle donaties die gegeven zijn waardoor 73 studenten het evenement hebben kunnen bijwonen.

In 2014 was een pre evenement maar door de uitbarsting van een vulkaan is dit evenement in het water gevallen doordat de buitenlandse gasten niet konden afreizen naar Indonesië. Desondanks was het toch een leerzaam evenement geweest.  De ervaringen die toen werden opgedaan kwamen goed van pas bij de voorbereiding voor het volgende evenement in 2015.

Een persoonlijke noot van Jakiem: Wat vooral opviel was dat bij de Javanen waar ook ter wereld heel veel raakvlakken zijn. Het verhaal van de voorouders, de heimwee, geen geld om terug te gaan. Al die herkenbare en gemeenschappelijke verhalen schept een band.

 

Nurman Pasaribu,

heeft de Surinaamse Saoto geïntroduceerd bij een restaurant van een sterrenhotel in Jakarta. Ze hebben via de facebookpagina: Suriname tot Azie

(Culinaire reis: eetverhalen/nyangtori) het recept van de Surinaamse saotosoep vertaald waarna de chefkok het soep heeft bereid. Het personeel was zo enthousiast dat de soep de volgende dag op het lunchbuffet stond.

 

Kaboel Karso,

de voorzitter heeft in Indonesië, op eerder genoemde evenement een presentatie gehouden genaamd “125 years Javanes in the Western Hemisphere”.

Er zijn vele onderwerpen aan bod gekomen zoals:

De Javaanse contractarbeiders.

Het boek met publicaties van Paul Mangoenkarso wat in het kader van 125 jaar Javaanse immigratie en 10 jaar bestaan van SJiF wordt uitgebracht.

De eerste 94 Javanen in Suriname.

Javaanse immigratie tussen 1890-1939

Mulih Jawa – terugkeer naar Indonesie. De redenen om terug te keren zijn belicht.

Persoonlijke verhalen van transmigranten

Emancipatie van de Javanen

Uiteraard heeft hij SJiF genoemd en haar activiteiten en hoogtepunten in haar 10 jaar bestaan. Waaronder het kookboek “Buku Pacitan – recepten van Javaanse lekkernijen van Chrizzie Tomo (vice-voorzitter van SJiF) wat dit jaar wordt uitgebracht.

 

Helaas was de avond niet druk bezocht maar bij de aanwezigen was er zeker grote belangstelling. De sfeer zat er goed in tijdens de muzikale intermezzo van Palas & Friend.  

Via deze link op onze site sjif.org kunt u de foto’s van de avond bekijken. 

0
Utami Alidarso

Author: Utami Alidarso

8 0 0
Powered by CjBlog